gambar hiasan jer>>
tapi apa yang saya nak share pada anda semua ianya resepi kapurung ytg pada biasanya.resepi yang anda tahu agak biasa..tapi kali ini..tawaubaitu.com nak share kepada anda semua resepi yang telah di upgradekan rasanya..resepi ne adalah resepi my mom sendiri...so, tawaubaitu nak share, biar anda semua bole buat sendri kat umah ye..
resepi kapurung (my mom):
- 200 gram tepung kanji(resepi asli sagu)
- Seikat daun kacang muda, buang serat tengahnya
- Seikat kacang panjang, potong 3 cm
- 100 gram jagung manis
- kicap ikan
- 100 gram kacang tanah yg suda di goreng
- 150 gram ikan bilis yg suda di goreng rangup
- 500 gram ikan basong xpun ikan tamban
- 5 buah jeruk limau, ambil airnya
- Air dan garam secukupnya
- sambal belacan nya...
- 2 sudu lada kecik
- 3 biji buah tomat
- Garam dan gula secukupnya
- 2 buah jeruk limau, peras ambil airnya
- Ulek cabai, tomat, garam lalu aduk rata dengan air perasan limau
- pertama masak kan kanji dengan air panas..kacau sehingga rata dan buat sperti bebola..
- cara terbaek guna copstick kasi bulat2..orait
- da siap untuk kasi..sekarang kita wat untuk kuah pula.....didih kan air dlm periuk yg bsar ckit lebih kurang dlm 1liter
- pa bila air da mendidih, masuk kan ikan (isi ikan sahaja)
- masak smpi isi ikan hancur dan sebati...letak kan sedkit sos/kicap ikan bagi menaik kan lagi aroma rasa ikan itu...
- pastu masukkan sayur kacang dan kacang panjang.dan masuk kan jagung manis jgk...pastikan api d perlahan kan..spya sayur x cepat layu
- kemudian, letak la garam n penambah perisa (ajinomoto) + gula ckit jak..!
- masak smpi smpi mendidh dan tutup api...
cara penyediaan:
- letak kan beberapa bebola kanji dalam mangkuk anda..kalo anda kuat mkn,,guna la mangkuk yg besar...
- then, tuang kuah yg da msak 2 dlm mangkuk tadi..
- kemudian, taburkan kacang goreng dan ikan bilis goreng yg telah di kisar di atas kapurung tadi...siap!
Wow..best resipi ni....adoiiii..kalau makan pasti terangkat...
ReplyDeleteMo di coba ni...
ReplyDelete